VIDEO: Na štart Bathory Cross sa postaví rekordný počet bežcov. Ako sa skončí súboj dvoch najväčších rivalov?

ČACHTICE – V krásnom prostredí čachtických Malých Karpát v blízkosti legendárneho Čachtického hradu odštartuje 8. ročník trailového preteku Bathory Cross.

Foto Bathory Cross Na štart Bathory Cross sa postaví rekordný počet bežcov. Foto: Bathory Cross

O príprave a organizácii prestížneho bežeckého podujatia nám poskytol rozhovor jeho zakladateľ, predseda Občianskeho združenia Čachtické podzemie Miroslav Bitarovský.

Kedy a kde odštartuje prestížny trailový pretek Bathory Cross a aké úseky trate majú bežci na výber?

Už ôsma edícia populárneho Bathory Crossu odštartuje v nedeľu 26. novembra spred budovy, kde má organizátor podujatia, ktorým je Občianske združenie Čachtické podzemie, svoje výstavné Expozície Legendaria.

HIGHLIGHTS I Bathory Cross I 2022. Zdroj: Bathory Cross

Hromadný štart je naplánovaný na 10. hodinu dopoludnia a bežci majú na výber dve dĺžky tratí, tá kratšia má 12 kilometrov s prevýšením 450 metrov, obtiažnejší 23-kilometrový Čachtický krvák ponúka takmer kilometrové prevýšenie.

Kadiaľ povedie v tomto roku trať, ktorá získala za sedem ročníkov oprávnene veľkú atraktivitu?

Všetko sa to odohráva v atraktívnom prostredí čachtických Malých Karpát v blízkosti legendárneho Čachtického hradu. Bežci oboch tratí obehnú svorne Čachtický hrad, potom sa oddelia a vytrvalci budú pokračovať po vlastnom okruhu, ktorého hlavnou a najnáročnejšou časťou je stúpanie na vrch Veľký Plešivec.

Ten dokonale preverí sily všetkých účastníkov. Záver trasy ponúka príjemné klesanie cez ovocné sady miestneho poľnohospodárskeho družstva. Podľa informácií majú bežci tento úsek v obľube, možno aj preto, že vytúžený cieľ je už na dohľad.

Siedmy ročník zaznamenal rekordnú účasť bežcov, ako sa vám darí napĺňať štartovú listinu v tomto roku?

Zatiaľ sa nám darí držať trend, čo preteky, to vyššia účasť. Aj v tomto ročníku to vyzerá tak, že prekonáme o pár bežcov ten minuloročný. Prišli sme k hranici tisícky prihlásených mužov a žien, no skutočný počet, ktorý sa postaví na štartovnú čiaru, budeme vedieť až v nedeľu.

Prajeme si však, aby všetci, čo prídu v zdraví, v pohode a s úsmevom na štart, v takomto rozpoložení aj odchádzali domov. Bathory Cross vznikol pred ôsmimi rokmi s úplne inými ambíciami. Teraz sme prekvapení a šťastní.

To čo vidíte na ilustračných záberoch z minulého ročníka, nás napĺňa radosťou, no zároveň prináša aj veľkú zodpovednosť, pretože bez týchto bežcov a bežkýň a ich neskutočne hlbokého nadšenia by sme tu neboli.

Pripravili ste si vo ôsmej edícii aj nejakú bežeckú novinku?

Každý rok sa snažíme priniesť niečo nové pre spríjemnenie nedeľného novembrového dňa. Postupne sme rozšírili bežecké kategórie a v tomto roku sme, skôr pre potešenie zo zdravej športovej rivality, pripravili novinku a to súťaž štvorčlenných tímov.

Vezmime si však príklad, že sú štyria bežeckí priatelia, ktorí spolu zdieľajú tréningy alebo iné bežecké podujatia. Od 8. ročníka Bathory Crossu môžu okrem kategórie jednotlivcov skúsiť zabojovať aj tímovo. Podmienkou je skutočnosť, že všetci bežia rovnakú vzdialenosť.

Môžu bežať ako štyria muži, štyri ženy, alebo vyskladaný mix. Ich výsledné časy sa potom spriemerujú a priemerný čas tímu je východzím časom do výslednej tabuľky kategórie Súťaž tímov. Tak v nedeľu uvidíme, kto sa bude tešiť z víťazstva.

Kto zabojuje tento rok o víťazstvo v prestížnej kategórii na 23 kilometrov?

Ak sa nestane nič po zdravotnej stránke, mali by sme tento rok vidieť súboj dvoch popredných bežcov, dvojnásobných víťazov Bathory Crossu, a to slovenského skvelého ultra reprezentanta Maja Priadku a českého vytrvalca Libora Trteka z Uherského Brodu.

A doslova pred pár hodinami prejavila záujem odbehnúť si po prvý raz naše podujatie aj úspešná univerzálna vytrvalkyňa, Bánovčanka Kristína Néč-Lapinová, a tak aj kategória žien bude určite zaujímavá.

 


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok